Albums

Και φωτογραφίες

Ειρεσιώνη σύκα φέρειν!

Ειρεσιώνη σύκα φέρειν!

Πληροφορίες:

  • 6-12-2019
  • Καμίνι Γαλατσίου

Λεπτομέριες

Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, το Χορευτικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι "Χοροπατήματα", για τρίτη φορά άνοιξε το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ του Δήμου Γαλατσίου.Ευχαριστούμε πολύ το Δήμο μέσα από το πρόσωπο του προέδρου του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, κου Μάνου Ελευθερίου, για την τιμή αλλά και την εμπιστοσύνη που δείχνει στις προτάσεις μας, τόσο στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, όσο και γενικότερα στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας.

Στις 11:οο το πρωί παρέα με την Μαρίνα Χωριανοπούλου (υπεύθυνη των εκθέσεων του Καμινίου) στολίσαμε την Ειρεσιώνη στο Καμίνι, έναν ευκάλυπτο στον προαύλιο χώρο.
Στις 6.00 το απόγευμα, καλεσμένοι από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αγγελική Ζήκου, τραγουδήσαμε με τα επωφελούμενα παιδιά της Κοινωνικής Υπηρεσίας τα χριστουγεννιάτικα αθηναϊκά κάλαντα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου "Θάνος Κωτσόπουλος".

Στις 6.30, οι "Φυσιλάτες" (μουσική μπάντα που αποτελείται από 5 γκαϊντατζήδες και ένα νταούλι), με αφετηρία το Δημαρχείο και προορισμό το Πολιτιστικό Κέντρο "Καμίνι", συνόδεψαν το τροχήλατο καραβάκι.Με παρόμοιο τρόπο, στα αρχαία χρόνια, κατά τη διάρκεια εορτασμού των Παναθηναίων, τροχήλατη τριήρης, πραγματικών διαστάσεων, οδηγούνταν με πομπή, από τον Πειραιά έως τον Παρθενώνα, φέροντας τον πολύτιμο χρυσοΰφαντο πέπλο της θεάς Αθηνάς. Την πομπή συνόδεψαν καλαντιστές του Εργαστηρίου μας, τραγουδώντας κάλαντα από τη Θράκη, τη γη του Ορφέα. Το καράβι των Χοροπατημάτων (κατασκευαστής του ο αείμνηστος Πέτρος Μαγκανάρης) βγήκε πρώτη φορά στους δρόμους του Γαλατσίου 4 χρόνια πριν, και έκτοτε κοσμεί τον τρίτο όροφο του Δημαρχείου, όπου και θα επιστρέψει με το πέρας του φεστιβάλ.Για ένα μήνα δέσποζε ανάμεσα στα υπόλοιπα εκθέματα των εκθέσεων στο "Καμίνι".

Στις 7.00 το απόγευμα, 60 παιδάκια από τη σχολή "Ελληνική Αγωγή" τραγούδησαν στην αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα κάλαντα, που ως σήμερα διασώζονται αναλλοίωτα ως προς το περιεχόμενό τους.Τα κάλαντα χορογραφήθηκαν από τον Κώστα Πασσαδέλλη και μελοποιήθηκαν από την Ευγενία Μανωλίδου η οποία συνόδεψε στο πιάνο τους λιλιπούτειους φίλους μας.Το όλο εγχείρημα διάνθισε με την υπέροχη φωνή της η σοπράνο Ευδοκία Μωυσίδου.Στη συνέχεια, μέλη του Εργαστηρίου μας, απέδωσαν με τη μελωδία των καλάντων της θράκης, έμμετρες ρίμες και παινέματα για τη συγκεκριμένη δράση.
(Σήμερα π' ανταμώσαμε νέοι παιδιά και γέροι
Ο νέος χρόνος που έρχεται να δούμε τί θα φέρει.
Ειρεσιώνη θαυμαστή φέραμε στο Καμίνι
Να φτιάξουμε μια ανάμνηση που ζωντανή θα μείνει
Στου προέδρου το κάλεσμα του Μάνου Ελευθερίου
Κόκκινο και λευκό μαλλί φέραμε του ερίου.
Χορό κρατούν οι χορευτές
Τραγούδι τα παιδιά μας
Και η Ευγενία μουσική να τέρψει τα αυτιά μας.
Η ναυς είναι τροχήλατη, φυσιλατών οι ήχοι,
δικές σας οι ζεστές ευχές κι αρχέγονοι οι στίχοι.)
Τα παιδιά στόλισαν μια ελιά, η οποία μεταφέρθηκε στο Καμίνι (από την "Ελληνική Αγωγή") για τον συγκεκριμένο σκοπό, αναβιώνοντας το αρχαίο έθιμο της "Ειρεσιώνης", αντίστοιχο με το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στα κλαδιά της κρέμασαν λευκά και κόκκινα κορδελάκια και ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με το έθιμο.
Την εκδήλωση έκλεισε ο οικοδεσπότης κ. Ελευθερίου μοιράζοντας ως αντίδωρο σε όλα τα παιδάκια αναμνηστικό γούρι - νόμισμα, για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ ενώ με την παρουσία του μας τίμησε ο ίδιος ο δήμαρχος κος Γιώργος Μαρκόπουλος. Γλυκά κεράσματα από την σχολή περίμεναν στην έξοδο τους παρευρισκόμενους.

Η συνεργασία του Εργαστηρίου μας και της "Ελληνικής αγωγής" προέκυψε πριν από 2 χρόνια, με σκοπό την εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Η γνώση των αρχαίων εθίμων που μέχρι σήμερα διατηρούνται στην παράδοσή μας, αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού και των τριών αυτών φορέων (Χοροπατήματα, Ελληνική Αγωγή και πρόεδρος Π.Α.Ο.,Μάνος Ελευθερίου) αποτέλεσε κοινό παρανομαστή αυτής της πολιτιστικής δράσης.

Ευχαριστούμε πολύ την Κατερίνα Χριστοδούλου, υπεύθυνη του χώρου, για όλες τις διευκολύνσεις και τις παροχές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και των προβών, τον Γιάννη Κυριακόπουλο για τον ήχο και την Αλεξάνδρα Κοντογιαννάκου για τις φωτογραφίες.

Ο στολισμός της σκηνής έγινε με πρωτοβουλία της "Ελληνικής Αγωγής" με αλεξανδρινά από το ανθοπωλείο "Le Jardin"

Φωτογραφίες

Άλλα άλμπουμ: